Archief | maart, 2017

Stadsgezichten

Geschreven: 20 maart 2017 door admin

Het is best wel mogelijk om een schilderij te maken van een stadsgezicht. Het is dan erg belangrijk om goed te kijken en het echt te observeren. Je kunt naar de plek gaan waar je iets van wilt hebben maar je kunt ook eerst een foto maken en het erna uitwerken op je werkplek. Veel mensen denken dat er iets op tegen is met een werk gemaakt van een foto maar het tegendeel is waar. Het is echt ideaal, je hebt altijd hetzelfde weer op de foto en je hoeft niet terug naar de plek. Wanneer je ter plekke een schilderij wilt gaan maken is dat erg leuk en het trekt altijd veel bekijks maar je moet snel werken om het licht te vangen. Het licht veranderd natuurlijk steeds en wanneer het niet lukt in een dag dan moet je de volgende dag terug, bij uiteraard hetzelfde weer.

Als je een schilderij van een stad bij nacht wilt maken dan is er ook een foto nodig van overdag. Dat is makkelijk en noodzakelijk om goed te zien wat er staat en wat de omtrekken zijn. Als je aan de slag gaat met het stadsgezicht dan is het raadzaam het doek alvast een toon te geven, bijvoorbeeld gebrande siena, een warme omber of een oker. Deze grondtoon zorgt ervoor dat de kleuren erna bij elkaar gehouden worden. Vervolgens geef je schematisch aan waar alles komt, de stoep, lantaarnpalen, de bruggen etc.. Je kunt erna de lucht mooi invullen met een juiste kleur blauw. Let op dat wanneer je meer omhoog gaat de kleur blauw wat donkerder zal worden. Wolken schilderen is uiteraard ook mogelijk al is het niet echt makkelijk, goed oefenen dus. Het mooiste is wanneer je de verf opbouwt in dunne laagjes verf. Je maakt de verf wat transparanter door het wat te verdunnen met water of olie.

Wanneer je zoon mooi stadsgezicht gaat maken in een  dunne waterverf dan moet je de ondertekening, de schets niet te donker maken. Dan zal de tekening zichtbaar blijven achteraf en dat is niet echt mooi. Bij acrylverf of olieverf is het wat minder belangrijk omdat deze wat pasteuzer zijn. Wel opletten dat de schetsfase niet in een hele vette potlood wordt gemaakt. De acryl, of olieverf erna kan ermee gaan werken en dat is niet goed, het zal wat gaan vlekken.

Wanneer je een stadsgezicht gaat schilderen dan is het belangrijk niet te verdwalen in al die details. Het is natuurlijk heel verleidelijk om gelijk al dat moois te gaan schilderen maar het beste is te werken van heel grof naar steeds fijner. Het uiteindelijke resultaat zal evenwichtig en solide zijn omdat het heel consequent is gedaan. Uiteraard is het fijn als je een bepaald talent hebt gekregen maar wanneer je er wat minder van hebt dan is het zeker niet erg. Het allerbelangrijkste is dat er plezier is en wanneer er veel doorzettingsvermogen en leergierigheid is dan is dat ook heel wat waard. Je kunt er echt een heel eind mee komen.

Reacties uitgeschakeld voor Stadsgezichten

Introductie tot schilderen met was

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Waar de oorsprong ligt van het maken van schilderijen met was is niet echt duidelijk.

Historici vermoeden dat de Romeinen en de Grieken meer dan 2500 jaar geleden deze kunstvorm al goed konden toepassen.

De schilderijen kunnen heel lang bewaard blijven met deze schilderstechniek. Diverse musea over de hele wereld kunnen dit soort schilderijen gemaakt van was tonen.

Tegenwoordig wordt er veel gewerkt op papier en doek, linnen en katoen, vroeger deed men dat op hout.

Ook is het mogelijk om plaaster of cement te gebruiken als ondergrond.. Uiteraard is het niet mogelijk om alle soorten van ondergrond te gebruiken voor het schilderen met was.

Als de ondergrond goed absorbeert dan zal het schilderij lang bewaard kunnen worden. Was die goed indringt is later moeilijker te verwijderen.

Het is belangrijk te schrijven dat hoe zuigend uw ondergrond is, hoe moeilijker het zal zijn om de was aan te brengen. Het is moeilijk, snel ingetrokken was weer te bewerken.

Eventuele wijzigingen aan het schilderij zal gedaan moeten worden met een nieuwe laag was.

Het risico is wel dat bepaalde kleuren door elkaar gaan, maar dit kan dan weer onverwachte en misschien ook wel superleuke resultaten geven.

Het grootste voordeel van het maken van schilderijen op niet, of weinig zuigende ondergrond, is dat men steeds de mogelijkheid heeft om zijn werk te veranderen.

Het is genoeg om de was warm te maken waardoor het vervolgens opnieuw bewerkt kan worden. Als u niet tevreden bent over het schilderij kan u de volgende dag het schilderij verder afmaken of aanpassen.

U kunt het schilderij met was eigenlijk altijd weer opnieuw bewerken.

Het maken van schilderijen met was is eenvoudig en leuk. Het allermoeilijkste is natuurlijk om een goede start te maken, zodat u niet teleurgesteld raakt door eventuele tegenvallende resultaten.

Het juiste materiaal is het allerbelangrijkste. Dat onderwerp zal ik bespreken in het artikel hierachter, het Materiaal. Elke kunstvorm heeft weer zijn eigen specifieke gereedschappen.

Een beeldhouwer kan geen leuk beeld maken met een tandenstoker, en u kan geen was schilderijen maken zonder het juiste gereedschap. De basistechniek is heel belangrijk, zoals bij veel dingen, een goed fundament is het halve werk.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen is de boodschap en vooral veel experimenteren. Uiteindelijk is het niet zo moeilijk en zult ook u een mooi schilderij kunnen maken met was.

Gebruik uw verbeelding die u ongetwijfeld zult hebben. Uw eerste abstracte schilderijen zult u wellicht niet zo mooi vinden, maar het is echt de moeite waard om deze later wat beter te bekijken.

Sommige schilderijen moet je eens goed onderzoeken waardoor er een schat aan informatie naar boven kan komen. Veel plezier en succes met uw creativiteit!

Reacties uitgeschakeld voor Introductie tot schilderen met was

Welk materiaal heb je nodig voor schilderen met was

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Je hebt bij het maken van schilderijen van was niet meer nodig dan een kleine strijkijzer, een aantal kleuren was en natuurlijk de drager ervoor, het papier. Er bestaan speciale strijkijzers hiervoor, deze zijn wat kleiner en deze kun je kopen of bestellen bij de hobbywinkel. Wat echt heel belangrijk is. is dat je geen stoomstrijkijzer gaat gebruiken, een kleine reisstrijkijzer is ook al goed. Wanneer de was warm wordt en gaat smelten dan gaat het in de gaatjes zitten van het stoomstrijkijzer en dan is het echt gebeurd met het apparaat. Je kunt het apparaat erna onmogelijk weer schoon maken en het werken met de verschillende kleuren is niet meer mogelijk.

Het allerbeste is te beginnen met bijvoorbeeld 5 verschillende kleuren. Houd het lekker overzichtelijk met de 5 primaire kleuren. Het is natuurlijk heel verleidelijk om te beginnen met 80 verschillende kleuren maar dat is echt niet nodig. Ook hele gewone wascokrijtjes kun je ervoor gebruiken die echt overal te koop zijn. Verwijder natuurlijk wel eerst even het papiertje rond het krijtje want dat is van plastic en dat is niet goed wanneer dat ook smelt. Je kunt de krijtjes gewoon even in het water leggen, lichaamstemperatuur, want anders smelt het weer en ongeveer na 15 minuten zal het plastic eraf gaan.

Je kunt bij de hobbywinkel speciaal papier kopen wat niet zo poreus is, dit is echt speciaal ervoor gemaakt. Hoe poreuzer het materiaal zal zijn hoe moeilijker het werken is, wat ik ervoor beschreef met het hout. Wanneer de was gebruikt wordt op hout dan zal het snel indringen met een hoog absorptievermogen. Het speciale papier is voorzien van een laag wat lekker glad en stevig is.

Wanneer je echt iets moois wilt maken dan is goed materiaal zo belangrijk.

De was zal gaan smelten bij een temperatuur van zo een 70 graden, dus het werk zal gedaan moeten worden in die temperatuur. Wanneer je een gewoon strijkijzer zult gebruiken dan wordt de was echt te warm tot zelfs zo vloeibaar als water en dan is het niet meer te gebruiken. De gezondheid gaat boven alles dus zet het raam goed open. Er is bekend dat een aantal mensen een beetje misselijk werden van de damp die vrijkomt. Ventileer het gewoon goed.

Voor meer detail in het werk  kun je een Stylus-pen gebruiken. Ook dit materiaal kun je kopen of bestellen in de hobbywinkel. Het lijkt een beetje op een soldeerbout maar deze wordt veel warmer. De Stylus kun je snel veranderen omdat de kop ervan aanpasbaar is. Zo kun je er bijvoorbeeld een paletmes opzetten, een borsteltje, een strijkkopje of iets anders, echt voor de mooie en detail-effecten.

Wanneer je een stukje was hebt weggehaald dan is dat bij vergissing moeilijk weer goed te maken. Je kunt erna het moeilijk weer opvullen met was, dus veel oefenen. In de hobbywinkel is hiervoor een speciale pen te koop, de Sgrafitto-pen, deze heeft aan de ene kant een punt en aan de andere kant een platte spatel.

Sgrafitto is een wat lastige maar heel mooie techniek. Het is de bedoeling dat meerdere waslagen op elkaar komen. Wanneer deze dan hard zijn dan kun je de waslaag gaan bekrassen. Je krast dan als het ware de bovenste laag weg waardoor een andere laag te zien wordt. Echt hartstikke leuk maar niet makkelijk, goed oefenen dus.

Reacties uitgeschakeld voor Welk materiaal heb je nodig voor schilderen met was

Bijenwas of andere was gebruiken?

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Vroeger gebruikte mensen bijenwas om schilderijen mee te maken. De bijenwas werd voorzien van
pigmenten om kleur te geven. Als u zich geroepen voelt om zelf uw was te maken, dan moet u
er rekening mee houden dat dit geen simpele taak is. De was die gebruikt wordt om mee te
schilderen heeft namelijk een andere samenstelling dan die van kaarsen of van gewone
paraffine die in de handel gekocht kan worden. Ook echte bijenwas is tegenwoordig niet
makkelijk meer te vinden en meestal redelijk duur (evenals de pigmenten die men nodig heeft).
Het gebruik van gewone wasco krijtjes wordt afgeraden. Het kan echter wel gebruikt worden om
tijdens het leerproces mee te oefenen, maar zodra u blijvende schilderijen wil gaan maken
moet u toch overstappen op de encaustic was. Deze laatste geeft een diepere kleur en heeft
een rijkere samenstelling dan wasco krijtjes.
Men kan een beginners pakket kopen met de volgende kleuren: rood, violetrood, goudgeel,
bruingeel, blauw, olijfgroen, blauwgroen en wit. Er zijn erg veel diverse kleuren was
verkrijgbaar, maar houd er rekening mee dat men was op net dezelfde manier als verf kan
mengen. Dit wil zeggen dat men met een paar basiskleuren een oneindig kleurenpalet kan
samenstellen.
Het zelf samenstellen van was die geschikt is om schilderijen mee te maken is een leerproces
dat meerdere jaren in beslag kan nemen vooraleer men enig succes boekt. Het is namelijk meer
dan alleen maar paraffine en kleurstoffen mengen. De beste encaustic was bestaat uit
gezuiverde bijenwas, pigmenten en hars (meestal Damar). De pigmenten zijn onderling
verschillend in samenstelling, soortelijk gewicht en chemische eigenschappen. Al deze zaken
hebben een invloed op hoe goed of slecht de encaustic was uiteindelijk wordt. Dit kan
men alleen maar te weten komen door veel uit te proberen met de verhoudingen van de
ingrediënten.
Schilderijen met encaustic was hebben een rijkere kleur.
Zelfs indien u de ideale samenstelling hebt gevonden, dan nog komt er meer bij kijken dan
alleen maar mengen. Professionele menginstallaties zorgen er voor dat er een homogeen mengsel
ontstaat door alle ingrediënten als het ware fijn te malen tussen stalen rollen die verwarmt
worden. Hierdoor worden de pigmenten in nog kleinere stukjes gebroken zodat ze een wat diepere kleur krijgen en beter verdeeld worden.
U kan stukjes overschot van was gebruiken om samen te smelten. Hierdoor krijgt u een nieuwe
kleur die u meestal nog wel eens kan gebruiken. Plaats een metalen schaaltje op het
strijkijzer en doe hier de stukjes was in. Als alles gesmolten is moet men de diverse
kleuren was goed mengen. Daarna kan u het schaaltje laten afkoelen. Als de was niet makkelijk
loslaat uit het schaaltje dan kan u dit een uurtje in de diepvriezer zetten. Hierdoor gaat de
was krimpen en kan deze uit het schaaltje gehaald worden.

Reacties uitgeschakeld voor Bijenwas of andere was gebruiken?

De basistechnieken voor een mooi encaustic schilderij

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Een prachtig en realistisch encaustic landschap-schilderij kun je maken wanneer je een goede voorbereiding treft. Je moet een grote tafel vrijmaken waar je netjes aan kunt werken. Leg er vervolgens wat krantenpapier of een stuk plastic op zodat wanneer er gemorst wordt de tafel niet beschadigd kan worden. Als de tafel wat minder hard is, of poreus dan kan dat zonde zijn wanneer er iets mis gaat.Wanneer dat gedaan is zijn er vier basistechnieken die je moet leren voordat je aan de slag kunt. Als eerste, de eerste basistechniek is er het uitwrijven van de was. De was moet echt over het papier glijden. Geef zo weinig mogelijk druk op het strijkijzer. Meestal is het zo dat de mensen te weinig was gebruiken in het begin, dus speel daar een beetje mee. Het is de bedoeling dat uiteindelijk de was heel egaal aangebracht gaat worden.

Laat het strijkijzer even warm worden, op de laagste stand van de thermostaat. Leg wat was op de omgedraaide strijkbout en laat het smelten. De bout altijd horizontaal hoor anders loopt het was er weer snel af wanneer het wat dun is. Je moet ervoor zorgen dat het niet net zo dun wordt als water. Het beste is wanneer het een wat olie-achtige structuur heeft.

Geeft het proces gewoon wat tijd want je moet je bedenken dat het een leerproces is en dat elk proces gewoon tijd nodig heeft. Speel er mee en wanneer het juiste gevoel ervoor is dan wordt het echt hartstikke leuk. Het is echt mogelijk om al best wel snel resultaat te krijgen.

Leg in de buurt, op de tafel wat keukenpapier of wat servetten voor het schoonmaken van het strijkijzer. Wat echt te gek is de volgende, de tweede basistechniek en dat is het zogenaamde liften van het strijkijzer. Het strijkijzer moet verticaal omhoog worden getrokken, zodat de herkenbare aders te zien zullen zijn, dat is echt heel karakteristiek voor encaustic. Het is wel zo dat het papier tegengehouden moet worden wat denk ik wel duidelijk is. Je kunt het even tijdelijk vastplakken of gewoon even tegenhouden het je hand. Dit liften kan ook worden gedaan met verschillende kleuren was wat echt verbluffend is qua resultaat. De derde en vierde basistechniek gaat over de zijkant en de punt van het strijkijzer. Wanneer er wat grof lijnwerk aangebracht moet worden dan kan dat hiermee. Wanneer je echt veel lijnwerk wilt hebben in het encaustic-schilderij dan moet de stylus worden gebruikt.

Zoals ik schreef is het handig wat keukenrollen of servetten erbij te gebruiken, wanneer de strijkbout schoongemaakt moet worden. Het wat grovere werk kan gedaan worden hiermee.

Wanneer je besluit de bout grondig schoon te maken omdat de bout gebruikt is met donkere was en nu gebruikt moet worden met lichte was, dan kun je transparante was laten smelten van een normale witte kaars. Zo zorg je ervoor dat de strijkbout weer helemaal netjes wordt en klaar is voor de lichte tint kleur.

Heel veel succes.

Reacties uitgeschakeld voor De basistechnieken voor een mooi encaustic schilderij

Extra technieken

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Wanneer je veel en vaak hebt kunnen oefenen met hetgeen hiervoor beschreven is, de zogenaamde 4 basistechnieken kun je het geheel wat meer en verder ontwikkelen.

Je kunt bijvoorbeeld de aders, waar ik over sprak beter en mooier krijgen. Wanneer je het strijkbout verticaal omhoog haalt zoals beschreven in de tweede basistechniek dan is het je misschien overkomen dat er een afdruk te zien is van de bout op het papier. Dat is natuurlijk niet zo mooi en lijd ook wat af van de prachtige aders die ontstaan en waar de aandacht naar toe moet. Je kunt voorkomen dat er een afdruk ontstaat door de randen van de strijkbout niet te gebruiken. Dat klinkt allemaal makkelijk en natuurlijk is dat het niet maar na enige oefening, ook weer hier dan is het echt mogelijk. Houd het papier maar lichtjes gebogen en beweeg het met de hand over het strijkbout. Je kunt ook nu beginnen met het werken met patronen, al dan niet zelf ontworpen. Het spelen met voor en achtergrond zodat het een keertje een geheel wordt. Echt super, iets meer diepgang en detail, wat geavanceerder.

Het is mogelijk een beetje was op de punt van het strijkbout te doen en er vervolgens mee te tekenen. Echt heel fijn werken hiermee is vrijwel onmogelijk. Wanneer echter het tekenen echt een wens is dan kun je beter zoon stylus-pen kopen in de winkel of op het internet. Ook kun je wanneer je wat verder bent met de encaustic lijnen maken met de zijkant. Het is zo dat de hand vast moet zijn, dus geen trilhand. Je kunt je hand langzaam bewegen zonder te trillen natuurlijk maar in een snelle beweging lijnen aanbrengen is natuurlijk ook mogelijk.

In een meditatief moment zullen we maar zeggen, zoals de oude Japanse kalligrafen dat zo mooi deden en doen in de kloosters.

Waarschijnlijk zal je wanneer je begint met de encaustic-art een wat abstract schilderij gaan maken. Je kunt lekker experimenteren en spelen zo gezegd. Alle technieken komen bij elkaar en er ontstaat na verloop van tijd een bepaalde vrijheid zodat het echt tof wordt.

Misschien ontstaat er wel een geheel eigen handschrift waardoor je je kunt onderscheiden, van collega encaustic-art kunstenaars.

Wanneer je na verloop van tijd landschappen of mooie waterpartijen wilt gaan maken dan kan dit nu gaan gebeuren. Het is wat uitdagender en vereist echt alle geduld.

Als het klaar is kun je het mooi oppoetsen of vernissen. Het laatste, de vernis alleen als het een echt meesterwerk is geworden natuurlijk.

Je kunt het opboenen met een zachte stofdoek of gewoon met een stukje keukenrol. Niet te hard doordrukken hoor, ook dit vereist weer wat zachtheid en verfijndheid.

Reacties uitgeschakeld voor Extra technieken

Een realistisch landschap tekenen met was

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

De lucht is blauw en het gras is groen, en ook de bladeren zijn groen. Dat is allemaal mooi en natuurlijk is het antwoord ook goed maar wanneer er een realistisch landschap gemaakt moet worden met was dan zul je merken dat blauw heel verschillend kan zijn, en is. Als je ook naar de lucht zal kijken dan zal je zien dat het onder wat lichter is dan boven. Er bestaan dus heel veel tinten, tonen en schakeringen. Onwijs leuk maar niet gemakkelijk. Als je ervoor hebt gezorgd dat de basis en de vervolgtechnieken onder de knie zijn dan is dit een volgende uitdaging.

Goed kijken, kijken en observeren is het advies. Buiten is de kleur constant anders onder invloed van het licht wat er is maar dat geld ook voor binnen natuurlijk wanneer je aan het werk werkt. Je kunt beginnen met helder daglicht en na het avondeten nog even wat doorwerken. Dan is er verschil, omdat het heldere daglicht er niet meer is en verder gewerkt moet worden met kunstlicht. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk te werken met een daglicht-lamp, niet goedkoop maar wel fijn. Het beste kun je beginnen met de lucht en horizon. Hier is de eerste basis-techniek van toepassing, dus het mooi uitstrijken van de was in het liefst een mooie en geleidelijke beweging. Het mooiste is natuurlijk een open en wolkenloze blauwe hemel net als in het echt. In dat geval kun je het allemaal in een mooie vloeiende beweging doen, met natuurlijk de juiste kleur encaustic-was. Een mooie strakke horizon kun je maken door de bout netjes van recht naar links te bewegen, of andersom natuurlijk. Een wat minder strakke lucht, denk aan woeste golven op zee of bij bijvoorbeeld de bergen kun je krijgen door de strijkbout een beetje te bewegen van onder naar boven of van boven naar onder. Wanneer er toch wolken aangebracht moeten worden dan moet er natuurlijk het een en ander aangepast worden wat niet erg is wanneer je het kunt zien als een uitdaging.

Het liften van de strijkbout, wat ook zoals beschreven een basistechniek is kan gebruikt worden voor de onderkant van het encaustic schilderij, voor de bladeren, grassen en bomen.

Wanneer de bout gelift zal worden kunnen er mooie grassen ontstaan. Wat verder kunnen er wat genuanceerdere grassen en bladeren ontstaan door de zijkant van de bout te gebruiken.

Ook kan er wanneer de grassen en bladeren te zien zijn bloemen, bijvoorbeeld de rode aan te brengen met de punt van de strijkbout. Gewoon even een puntje rood aanbrengen en er is een suggestie van een bloem, bijvoorbeeld een mooie roos. Echt te gek gaat het natuurlijk worden wanneer er perspectief gebruik wordt. Op de voorgrond is alles groot en op de achtergrond zal het kleiner worden. Grote bladeren worden na verloop in de achtergrond kleiner zodat er perspectief zal ontstaan. Een hekje is ook erg mooi hiervoor. Ik heb geschreven over de lucht die in een keer vloeiend en spontaal aangebracht kan worden maar natuurlijk is er ook een andere methode hiervoor namelijk strepen trekken van verschillende kleuren was en vervolgens de kleuren mooi en zorgvuldig uitwrijven met je hand. Het resultaat is wat mooier en realistischer maar het is niet gemakkelijk. Ook hier is het weer belangrijk om veel ervaring te krijgen. Je kunt er wel veel over lezen maar het te doen is zoveel belangrijker. Een ons ervaring is kostbaarder dan tonnen theorie zullen we maar zeggen.

Reacties uitgeschakeld voor Een realistisch landschap tekenen met was

Realistische rivieren tekenen met was

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Wat langer kunnen blijven werken in een schilderij met acrylverf is mogelijk doormiddel van mediums en water. De acrylverf zal wat langer behandelbaar en vochtig blijven dus niet droog en hard worden. Wanneer je gaat werken met encausticwas en een echt mooi schilderij wilt gaan maken van bijvoorbeeld een rivier dan heb je een zogenaamde hotplate nodig, een metalen plaatje waarop je het schilderij warm kunt houden zodat de aangebrachte was warm en dus behandelbaar zal blijven. Het metalen plaatje zal ongeveer tussen de 60 en 80 graden blijven dus kijk uit voor je handen. Ook hier geld weer dat het mogelijk is maar niet gemakkelijk. Het is echt haalbaar.

Water is een erg belangrijk element, zeker ook op een schilderij van de natuur. Het kan de omgeving laten zien als een spiegel wanneer het lekker weer is en vooral windstil. Wanneer het wat minder gunstig is dan waait het en zal het water veranderen van vorm wat te verkrijgen is door er met een doek voorzichtig over te wrijven. Voorzichtig omdat het papier ook snel zou kunnen beschadigen. Ook wild kolkend water kun je zo mooi maken. Ga niet heel wild doen met het doek, maar laat het water op het schilderij enkel een wilde uitstraling hebben.

Je kunt met deze manier van werken stilstaand water mooi maken maar dus ook wat meer bewegend water tot zelfs het kolkende water. Het kan allemaal met 1 kleur maar ook met 2 of meerdere kleuren. Het lijkt natuurlijk zo dat stilstaand water gemakkelijker is dan wat meer stromend water maar ook stilstaand water is een enorme uitdaging namelijk omdat er in het stilstaande water reflectief zichtbaar kunnen zijn. Vaak is dat gewoon mooier en je omgeving zal wat meer respect voor je krijgen wanneer je hiertoe in staat zal zijn.

Bestudeer altijd eerst de foto wanneer je van foto werkt. Kijk goed naar de omgeving van de rivier of water. Waar staan de bomen, planten of zelfs bergen ? En waar zullen zich de reflecties voordoen. Daar zal je dus rekening mee moeten houden bij het maken van het stilstaande water, wanneer het natuurgetrouw zal moeten overkomen. Een andere techniek is de techniek van de transparante was. Nadat de transparante was is aangebracht worden er stukjes was van kleur toegevoegd die de transparante was op zal nemen. Ook dit zal uiteraard weer in warmte gedaan moeten worden, dus op zoon hot-plate. Ook onwijs luk is het stempelen. Dit is weer een andere mogelijkheid binnen de encaustic wereld. Ook hier geld weer dat het op de hot-plate gedaan moet worden. Je kunt trouwens ook de strijkbout omdraaien en er een hot-plate van maken door het handvat eraf te halen.

Breng warmen gekleurde was aan daar waar iets te zien zal moeten zijn. En stempel er vervolgens een mooie boom, vogel of blad in. Ook deze materialen zijn te koop op het internet of de speciaalzaak.

Reacties uitgeschakeld voor Realistische rivieren tekenen met was

Realistisch bomen, bloemen en planten tekenen met was

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Het is een enorme rijkdom om mooie vegetatie te maken met was, een mooi natuurgetrouw omgeving te scheppen. Uiteraard geld hier weer dat je moet studeren oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Bekijk de omgeving heel goed want er is zo onwijs veel te zien. Er zijn echt wel duizenden verschillende soorten bomen, planten en boemetjes. Het beste is hier te werken met de stylus-pen waar ik over heb geschreven in de vorige tekst. Het is een pen zo gezegd waar heel fijn mee gewerkt kan worden. Met het strijkijzer kan het ook, alleen met de punt natuurlijk. Je kunt alvast beginnen met de verschillende kleuren groen bijvoorbeeld te mengen. Altijd warm bewaren op de hot-plate zodat er mee gewerkt kan worden. De was moet altijd warm gehouden worden. Een stylus-pen is zogezegd te gebruiken maar ook een goede schildersborstel is in orde. Wel eentje met natuurlijke haren want een synthetische borstel zal smelten dus kapot gaan. De natuurlijke borsteltjes zijn bestand tegen de warmte. Het is natuurlijk erg mooi om zo lang als mogelijk met een strijkbout te werken omdat je dan dit gereedschap tot in de puntjes gaat beheersen. Wanneer de natuur met al zijn pracht is bestudeerd kun je met het strijkbout lijnen trekken voor het gras en puntjes aanbrengen voor de bloemen maar het beste is, en dat ga je natuurlijk waarderen als je een echte stylus-pen kunt gaan gebruiken. Wanneer je met bijvoorbeeld acrylverf werkt kun je mooie kleurschakeringen maken en werken met schaduw en licht. Dit is natuurlijk ook mogelijk in de encaustic-art. Kijk eens op het internet naar de voorbeelden die er zijn. Dat is echt fantastisch. Ook wanneer je gaat werken met was en donkere en lichte partijen zult gaan maken dan moet je hierover goed nadenken. Er zijn veel verschillende soorten contrasten. Dus niet alleen donker en licht. Ook is het zo dat wanneer je wat primaire, wat duidelijke kleuren gaat gebruiken het schilderij best wel vrolijk eruit gaat zien.

Let maar op als het rood is bijvoorbeeld en geel en groen. Ga je wat meer donkere kleuren gebruiken zoals bijvoorbeeld bruin of steenrood, zwart en grijs dan wordt je daar natuurlijk niet echt vrolijk van. Maar wanneer je dat juist bedoeld is het natuurlijk prima. Altijd maar vrolijk zijn is natuurlijk ook niet echt leuk.

Paars, roze en felblauw zijn onwijs geschikt voor de fantasie encaustic-art schilderijen.

Reacties uitgeschakeld voor Realistisch bomen, bloemen en planten tekenen met was

Fantasy Art

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Bij fantasy art zijn de mogelijkheden echt onbegrensd, je kunt hier echt alle kanten op wat natuurlijk wel ruimte geeft voor te veel en te overdadig. Je kunt hier ook te ver in gaan, waardoor het wat te druk zou kunnen worden. Als het een beetje in balans is allemaal dan kan het echt fantastische fantasy worden. Lekkere vreemde vormen en kleuren gebruiken wat echt heel goed kan in encaustic. Ook alles door elkaar is mogelijk maar let zogezegd wel op dat het in balans, dus een beetje controleerbaar blijft. Je kunt bijvoorbeeld iets meer werken in detail dan het accent te leggen op een veelheid van vorm en kleur. Leuke thema’s gebruiken is van belang, bijvoorbeeld een leuk in interessant landschap op een wat onbekende planeet, bijvoorbeeld Murf, of Vonub-blub. Hoe zou het er daar uitzien ? Het is natuurlijk al heel leuk om daar over na te denken. Wat eten ze daar en hoe zal dat eruit zien ? Of een mooi, en bijzonder kasteel op een prachtige berg in de Herbriool. Iets vinden en gebruiken wat niet alledaags is het idee en dat er vervolgens heel overtuigend en vooral mooi en interessant uit laten zien.. Het is echt bij uitstek een manier van werken waardoor je je vrij kunt gaan voelen, een beetje los kan komen van het alledaagse en soms wat saaie.

Wanneer er een abstract encaustic schilderij gemaakt gaat worden dan kun je verschillende kleuren was over elkaar aanbrengen, dekkend, of transparant. Ook goed oefenen en experimenteren dus. Je kunt rechte lijnen gebruiken maar fantasty art is denk ik wel een thema waarin lekkere kronkelige lijntjes en vage, rare kleurvlakken gemaakt kunnen worden. Lekker uit je bol dus. Bij dit soort schilderingen kun je erna ook goed gaan fantaseren. Wanneer eenmaal het werk is ontstaan dan kun je met fantasie allerlei figuren gaan ontdekken, wat een beetje vergelijkbaar is met het ontdekken van herkenbare vormen in mooie wolkenluchten. Ook wanneer het schilderij in een andere hoek wordt gezet met bijvoorbeeld een andere lichtbron kunnen er weer andere vormen van herkenbaarheid ontstaan. Een achtergrond die mooi en samenhangend is wordt verkregen door de kleuren was in 1 keer aan te brengen. De was moet in een mooie en vloeiende beweging aangebracht worden zonder dat het ijzer van de strijkbout het blanke papier aanraakt. Het is onwijs belangrijk dat de temperatuur van het strijkbout goed is dus niet te warm anders loopt de was eraf alsof het water is. Ook hier geldt weer oefenen en oefenen.

Zorg ervoor dat de was in dezelfde richting wordt aangebracht op het ijzer als de richting waarin je het ijzer zal gaan bewegen.

Reacties uitgeschakeld voor Fantasy Art