Categorie: | Geen categorie

Welk materiaal heb je nodig voor schilderen met was

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Je hebt bij het maken van schilderijen van was niet meer nodig dan een kleine strijkijzer, een aantal kleuren was en natuurlijk de drager ervoor, het papier. Er bestaan speciale strijkijzers hiervoor, deze zijn wat kleiner en deze kun je kopen of bestellen bij de hobbywinkel. Wat echt heel belangrijk is. is dat je geen stoomstrijkijzer gaat gebruiken, een kleine reisstrijkijzer is ook al goed. Wanneer de was warm wordt en gaat smelten dan gaat het in de gaatjes zitten van het stoomstrijkijzer en dan is het echt gebeurd met het apparaat. Je kunt het apparaat erna onmogelijk weer schoon maken en het werken met de verschillende kleuren is niet meer mogelijk.

Het allerbeste is te beginnen met bijvoorbeeld 5 verschillende kleuren. Houd het lekker overzichtelijk met de 5 primaire kleuren. Het is natuurlijk heel verleidelijk om te beginnen met 80 verschillende kleuren maar dat is echt niet nodig. Ook hele gewone wascokrijtjes kun je ervoor gebruiken die echt overal te koop zijn. Verwijder natuurlijk wel eerst even het papiertje rond het krijtje want dat is van plastic en dat is niet goed wanneer dat ook smelt. Je kunt de krijtjes gewoon even in het water leggen, lichaamstemperatuur, want anders smelt het weer en ongeveer na 15 minuten zal het plastic eraf gaan.

Je kunt bij de hobbywinkel speciaal papier kopen wat niet zo poreus is, dit is echt speciaal ervoor gemaakt. Hoe poreuzer het materiaal zal zijn hoe moeilijker het werken is, wat ik ervoor beschreef met het hout. Wanneer de was gebruikt wordt op hout dan zal het snel indringen met een hoog absorptievermogen. Het speciale papier is voorzien van een laag wat lekker glad en stevig is.

Wanneer je echt iets moois wilt maken dan is goed materiaal zo belangrijk.

De was zal gaan smelten bij een temperatuur van zo een 70 graden, dus het werk zal gedaan moeten worden in die temperatuur. Wanneer je een gewoon strijkijzer zult gebruiken dan wordt de was echt te warm tot zelfs zo vloeibaar als water en dan is het niet meer te gebruiken. De gezondheid gaat boven alles dus zet het raam goed open. Er is bekend dat een aantal mensen een beetje misselijk werden van de damp die vrijkomt. Ventileer het gewoon goed.

Voor meer detail in het werk  kun je een Stylus-pen gebruiken. Ook dit materiaal kun je kopen of bestellen in de hobbywinkel. Het lijkt een beetje op een soldeerbout maar deze wordt veel warmer. De Stylus kun je snel veranderen omdat de kop ervan aanpasbaar is. Zo kun je er bijvoorbeeld een paletmes opzetten, een borsteltje, een strijkkopje of iets anders, echt voor de mooie en detail-effecten.

Wanneer je een stukje was hebt weggehaald dan is dat bij vergissing moeilijk weer goed te maken. Je kunt erna het moeilijk weer opvullen met was, dus veel oefenen. In de hobbywinkel is hiervoor een speciale pen te koop, de Sgrafitto-pen, deze heeft aan de ene kant een punt en aan de andere kant een platte spatel.

Sgrafitto is een wat lastige maar heel mooie techniek. Het is de bedoeling dat meerdere waslagen op elkaar komen. Wanneer deze dan hard zijn dan kun je de waslaag gaan bekrassen. Je krast dan als het ware de bovenste laag weg waardoor een andere laag te zien wordt. Echt hartstikke leuk maar niet makkelijk, goed oefenen dus.

Comments are closed.