Categorie: | Geen categorie

Uitleg over de kleurencirkel

Geschreven: 21 februari 2017 door admin

Om te beginnen met uitleggen over de kleurencirkel moeten we ons de vraag stellen: Wat is kleur? Wanneer we iets willen zien  is er licht nodig. De lichtstralen van de zon noemen we “wit licht”. Wit licht bevat alle kleuren die we om ons heen kunnen zien. Dit kan je zien aan bijvoorbeeld een regenboog of een reflectie van een cd. Alle gekleurde objecten om ons heen bevatten pigmenten. Die pigmenten hebben de eigenschap kleur te absorberen of te reflecteren. Wat we zien als we bijvoorbeeld een rode appel bekijken is de kleur rood, omdat de appel de rode stralen terugkaatst. Een groene appel kaatst groene stralen terug en neemt alle andere kleuren op. Daarom zijn de kleuren die we zien de kleuren die we zien.

Het antwoord op de vraag “Wat is kleur?” is als volgt: Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. Mensen nemen licht waar wanneer elektromagnetische straling met een golflengte tussen 750 en 400 nanometer het oog bereikt. De samenstelling van golflengtes wordt het spectrum genoemd.

Dit is misschien wat moeilijk te begrijpen, maar waar het op neer komt is wat in de eerste alinea is uitgelegd. De kleurencirkel zelf bestaat uit diverse kleuren, die onderverdeelt zijn in subcategorieën zoals primaire kleuren, secundaire kleuren en tertiaire kleuren. De primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Dit is de basis en ook de meest voorkomende kleuren. Als je rood, geel en blauw mengt (bijvoorbeeld rood met blauw of geel met rood) krijg je de secundaire kleuren. Als je de secundaire kleuren mengt krijg je de tertiaire kleuren. De kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen, worden complementaire kleuren genoemd. Over het algemeen ziet men deze kleuren als kleuren die niet bij elkaar passen en vloeken (zoals rood met groen of paars met geel). Als je de complementaire kleuren met elkaar mengt krijg je de kleur grijs.

Comments are closed.