Categorie: | Geen categorie

Stadsgezichten

Geschreven: 20 maart 2017 door admin

Het is best wel mogelijk om een schilderij te maken van een stadsgezicht. Het is dan erg belangrijk om goed te kijken en het echt te observeren. Je kunt naar de plek gaan waar je iets van wilt hebben maar je kunt ook eerst een foto maken en het erna uitwerken op je werkplek. Veel mensen denken dat er iets op tegen is met een werk gemaakt van een foto maar het tegendeel is waar. Het is echt ideaal, je hebt altijd hetzelfde weer op de foto en je hoeft niet terug naar de plek. Wanneer je ter plekke een schilderij wilt gaan maken is dat erg leuk en het trekt altijd veel bekijks maar je moet snel werken om het licht te vangen. Het licht veranderd natuurlijk steeds en wanneer het niet lukt in een dag dan moet je de volgende dag terug, bij uiteraard hetzelfde weer.

Als je een schilderij van een stad bij nacht wilt maken dan is er ook een foto nodig van overdag. Dat is makkelijk en noodzakelijk om goed te zien wat er staat en wat de omtrekken zijn. Als je aan de slag gaat met het stadsgezicht dan is het raadzaam het doek alvast een toon te geven, bijvoorbeeld gebrande siena, een warme omber of een oker. Deze grondtoon zorgt ervoor dat de kleuren erna bij elkaar gehouden worden. Vervolgens geef je schematisch aan waar alles komt, de stoep, lantaarnpalen, de bruggen etc.. Je kunt erna de lucht mooi invullen met een juiste kleur blauw. Let op dat wanneer je meer omhoog gaat de kleur blauw wat donkerder zal worden. Wolken schilderen is uiteraard ook mogelijk al is het niet echt makkelijk, goed oefenen dus. Het mooiste is wanneer je de verf opbouwt in dunne laagjes verf. Je maakt de verf wat transparanter door het wat te verdunnen met water of olie.

Wanneer je zoon mooi stadsgezicht gaat maken in een  dunne waterverf dan moet je de ondertekening, de schets niet te donker maken. Dan zal de tekening zichtbaar blijven achteraf en dat is niet echt mooi. Bij acrylverf of olieverf is het wat minder belangrijk omdat deze wat pasteuzer zijn. Wel opletten dat de schetsfase niet in een hele vette potlood wordt gemaakt. De acryl, of olieverf erna kan ermee gaan werken en dat is niet goed, het zal wat gaan vlekken.

Wanneer je een stadsgezicht gaat schilderen dan is het belangrijk niet te verdwalen in al die details. Het is natuurlijk heel verleidelijk om gelijk al dat moois te gaan schilderen maar het beste is te werken van heel grof naar steeds fijner. Het uiteindelijke resultaat zal evenwichtig en solide zijn omdat het heel consequent is gedaan. Uiteraard is het fijn als je een bepaald talent hebt gekregen maar wanneer je er wat minder van hebt dan is het zeker niet erg. Het allerbelangrijkste is dat er plezier is en wanneer er veel doorzettingsvermogen en leergierigheid is dan is dat ook heel wat waard. Je kunt er echt een heel eind mee komen.

Comments are closed.