Categorie: | Geen categorie

Realistische rivieren tekenen met was

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Wat langer kunnen blijven werken in een schilderij met acrylverf is mogelijk doormiddel van mediums en water. De acrylverf zal wat langer behandelbaar en vochtig blijven dus niet droog en hard worden. Wanneer je gaat werken met encausticwas en een echt mooi schilderij wilt gaan maken van bijvoorbeeld een rivier dan heb je een zogenaamde hotplate nodig, een metalen plaatje waarop je het schilderij warm kunt houden zodat de aangebrachte was warm en dus behandelbaar zal blijven. Het metalen plaatje zal ongeveer tussen de 60 en 80 graden blijven dus kijk uit voor je handen. Ook hier geld weer dat het mogelijk is maar niet gemakkelijk. Het is echt haalbaar.

Water is een erg belangrijk element, zeker ook op een schilderij van de natuur. Het kan de omgeving laten zien als een spiegel wanneer het lekker weer is en vooral windstil. Wanneer het wat minder gunstig is dan waait het en zal het water veranderen van vorm wat te verkrijgen is door er met een doek voorzichtig over te wrijven. Voorzichtig omdat het papier ook snel zou kunnen beschadigen. Ook wild kolkend water kun je zo mooi maken. Ga niet heel wild doen met het doek, maar laat het water op het schilderij enkel een wilde uitstraling hebben.

Je kunt met deze manier van werken stilstaand water mooi maken maar dus ook wat meer bewegend water tot zelfs het kolkende water. Het kan allemaal met 1 kleur maar ook met 2 of meerdere kleuren. Het lijkt natuurlijk zo dat stilstaand water gemakkelijker is dan wat meer stromend water maar ook stilstaand water is een enorme uitdaging namelijk omdat er in het stilstaande water reflectief zichtbaar kunnen zijn. Vaak is dat gewoon mooier en je omgeving zal wat meer respect voor je krijgen wanneer je hiertoe in staat zal zijn.

Bestudeer altijd eerst de foto wanneer je van foto werkt. Kijk goed naar de omgeving van de rivier of water. Waar staan de bomen, planten of zelfs bergen ? En waar zullen zich de reflecties voordoen. Daar zal je dus rekening mee moeten houden bij het maken van het stilstaande water, wanneer het natuurgetrouw zal moeten overkomen. Een andere techniek is de techniek van de transparante was. Nadat de transparante was is aangebracht worden er stukjes was van kleur toegevoegd die de transparante was op zal nemen. Ook dit zal uiteraard weer in warmte gedaan moeten worden, dus op zoon hot-plate. Ook onwijs luk is het stempelen. Dit is weer een andere mogelijkheid binnen de encaustic wereld. Ook hier geld weer dat het op de hot-plate gedaan moet worden. Je kunt trouwens ook de strijkbout omdraaien en er een hot-plate van maken door het handvat eraf te halen.

Breng warmen gekleurde was aan daar waar iets te zien zal moeten zijn. En stempel er vervolgens een mooie boom, vogel of blad in. Ook deze materialen zijn te koop op het internet of de speciaalzaak.

Comments are closed.