Categorie: | Geen categorie

Extra technieken

Geschreven: 16 maart 2017 door admin

Wanneer je veel en vaak hebt kunnen oefenen met hetgeen hiervoor beschreven is, de zogenaamde 4 basistechnieken kun je het geheel wat meer en verder ontwikkelen.

Je kunt bijvoorbeeld de aders, waar ik over sprak beter en mooier krijgen. Wanneer je het strijkbout verticaal omhoog haalt zoals beschreven in de tweede basistechniek dan is het je misschien overkomen dat er een afdruk te zien is van de bout op het papier. Dat is natuurlijk niet zo mooi en lijd ook wat af van de prachtige aders die ontstaan en waar de aandacht naar toe moet. Je kunt voorkomen dat er een afdruk ontstaat door de randen van de strijkbout niet te gebruiken. Dat klinkt allemaal makkelijk en natuurlijk is dat het niet maar na enige oefening, ook weer hier dan is het echt mogelijk. Houd het papier maar lichtjes gebogen en beweeg het met de hand over het strijkbout. Je kunt ook nu beginnen met het werken met patronen, al dan niet zelf ontworpen. Het spelen met voor en achtergrond zodat het een keertje een geheel wordt. Echt super, iets meer diepgang en detail, wat geavanceerder.

Het is mogelijk een beetje was op de punt van het strijkbout te doen en er vervolgens mee te tekenen. Echt heel fijn werken hiermee is vrijwel onmogelijk. Wanneer echter het tekenen echt een wens is dan kun je beter zoon stylus-pen kopen in de winkel of op het internet. Ook kun je wanneer je wat verder bent met de encaustic lijnen maken met de zijkant. Het is zo dat de hand vast moet zijn, dus geen trilhand. Je kunt je hand langzaam bewegen zonder te trillen natuurlijk maar in een snelle beweging lijnen aanbrengen is natuurlijk ook mogelijk.

In een meditatief moment zullen we maar zeggen, zoals de oude Japanse kalligrafen dat zo mooi deden en doen in de kloosters.

Waarschijnlijk zal je wanneer je begint met de encaustic-art een wat abstract schilderij gaan maken. Je kunt lekker experimenteren en spelen zo gezegd. Alle technieken komen bij elkaar en er ontstaat na verloop van tijd een bepaalde vrijheid zodat het echt tof wordt.

Misschien ontstaat er wel een geheel eigen handschrift waardoor je je kunt onderscheiden, van collega encaustic-art kunstenaars.

Wanneer je na verloop van tijd landschappen of mooie waterpartijen wilt gaan maken dan kan dit nu gaan gebeuren. Het is wat uitdagender en vereist echt alle geduld.

Als het klaar is kun je het mooi oppoetsen of vernissen. Het laatste, de vernis alleen als het een echt meesterwerk is geworden natuurlijk.

Je kunt het opboenen met een zachte stofdoek of gewoon met een stukje keukenrol. Niet te hard doordrukken hoor, ook dit vereist weer wat zachtheid en verfijndheid.

Comments are closed.